Изненадувачки големата лековита моќ на карфиолот

 

Заради своите енергетски, хранливи и лековити вредности, карфиолот делува многу позитивно против болестите кои се јавуваат и настануваат како резултата на современиот начин на живот.

Карфиолот е зеленчук кој потекнува од Мала Азија и Медитеранот. Веќе неколку илјади години во исхраната се користи во различни облици, а сегашниот облик на карфиолот во светот почнал да се користи во 15-тиот век.

Бидејќи карфиолот е добиен со вкрстување на сорти, а потекнува од групата на зелки – заради корисните состојки во народот е познат како „културна зелка“. Разликуваме бел и виолетов карфиол, а и двата се одликуваат со слични особини. 

 

Што се содржи карфиолот?

Карфиолот е сличен на брокулата, а во себе ги содржи следните хранливи состојки:

 • Бета-каротен
 • Растителни влакна
 • Растителни масти
 • Биотин
 • Витамин А
 • Витамин Ц
 • Железо
 • Гликоза
 • Ензими
 • Изотиоцијанати
 • Индол
 • Калиум
 • Калциум
 • Лутеин
 • Протеини
 • Сулфорафан
 • Сулфур
 • Јаглени хидрати
 • Фолна киселина
 • Фосфор
 • Целулоза
 

Употреба

Карфиолот во исхраната се користи суров (како салата), готвен (супа или чорба без месо или со месо), похован, како додаток во разни јадења, а исто така и закиселен како зимска салата (туршија). Бидејќи е осетлив најдобро е да го чувате во фрижидер, па свежината ќе трае и до неколку дена. 

Бидејќи содржи многу малку калории, а многу корисни состојки, карфиолот се препорачува при диети и овозможува чувство на ситост подолго време, а многу поволен е и во исхраната на бремените жени.

Не се препорачува да го консумираат лица кои страдаат од цревно-желудочни заболувања.

 

 

 

Дејство на карфиолот

Имајќи во предвид дека карфиолот содржи доста лековити материи и антиоксиданси, докажано е дека влијае поволно врз организмот и ја помага неговата борба против следните болести:

 • Алергија
 • Анемија
 • Артритис
 • Астма
 • Болести на дишните органи
 • Болести на забите
 • Болести на срцето
 • Болести на усната шулина и грлото
 • Депресија
 • Воспаленија
 • Импотенција
 • Истегнати мускули и лигаменти
 • Лечење на рак
 • Менопауза
 • Мултипла склероза
 • Недостаток на апетит
 • Неплодност
 • Несоница
 • Нестабилен крвен притисок
 • Остеопороза
 • Настинка и грип
 • Проблеми со косата
 • Проблеми со метаболизмот
 • Проблеми со нивото на холестерол во крвта
 • Повреди на кожата и кожни заболувања
 • Проблеми со простата
 • Проблеми во бременоста
 • Зголемена телесна тежина
 • Воспаленија на синусите
 • Стрес
 • Хемороиди
 • Шеќерна болест
 • Шлогираност
 

Начин на делување

Истражувањата покажале дека покрај антиоксидансната улога, карфиолот има значајна улога и дејствува како чистач на организмот од штетните материи (детоксикација) која е резултат на нездрава и лоша исхрана, како и загадувањето на средината и зрачењето на организмот.

Карфиолот не е минлива мода, туку многу корисна намирница и добар природен лек за превенција и лечење на многу болести заради што е пожелно често да се користи во исхраната.

 

Автор: М-р Катерина Шамбевска

Дознајте повеќе за авторот

Авторски текст, не смее да се користи за комерцијални цели или/и реемитување